Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774940
   « Vissza

Levélváltás az Ikarusról

 « Cikkek és hírek 
2019. december 11.
 

kepfile

Az egykori Ikarus Margit utcai irodaépülete. Eddig sem volt és ezután sem lesz a gyár területén lakópark

 Nemes Gábor ex-polgármesterjelölt és kompenzációs listáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselő közéleti megjelenésével új színfoltot kapott a kerület közélete. A korábbi ciklusban Vajda Zoltán képviselő volt a fő műsorszám, aki ha nekilendült a hozzászólásnak, olyan szintet tudott elérni, amitől szépemlékű Kun Béla is csettintene, hogy ez azért valami – kár, hogy már nem tud csettinteni... Nemes képviselő úr ezt a csúcsot döntené meg, bár nem alaptalanul retteg attól a népi mondástól, miszerint: Minél magasabbra mászik a majom, annál pirosabb a feneke. (Korábban Nemes szakszervezeti vezető volt, és ha szólásra jelentkezett, a küldöttek egy része sírt, hogy már megint ezt a fazont kell hallgatniuk, más részük meg előre kacarászott, hogy már megint miket fog majd mondani.)

  Szóval igyekszik, s legutóbb levélben(!) fordult a kerület polgármesteréhez, hogy mi van a kínaiak által megvásárolt Ikarussal. (Normális körülmények között egy képviselő odamegy a polgármesterhez és kérdez – s nyomban meg is kapja a választ.) De Nemes inkább levelez, s ilyen veretes kérdésekkel hökkenti meg a kerület polgármesterét:
  • A tulajdonosváltás során várható-e annak rendezése, hogy az önkormányzati követelés teljesül?
  • Kérem, adjon tájékoztatást, hogy az IKARUS telephelyen és az új tulajdonos által megvásárolt egyéb ingatlanokon (és itt beleveszi a volt NABI Újszász utcai autóbuszüzemét is) jelenleg milyen érvényes tevékenységre, beruházásra van engedélye a tulajdonosnak?
  • Van-e tilalmi lista, hogy milyen tevékenységek tiltottak a térségben?

Kérdések a kampányból

  Kovács Péter polgármester ugyancsak levélben válaszolt a feltett kérdésekre, csak kicsit csodálkozott, hogy mintha a kampányban Nemes Gábor olyképpen nyilvánult volna meg, mintha tisztában lenne azokkal a válaszokkal, amikre most pont rákérdez – pestiesen szólva akkor hazudott – fogalmaz a polgármester, és azt javasolja Nemesnek, hogy a jövőben előbb kérdezzen, s utána vádaskodjon, így nem maradna szégyenben.
  Az Ikarus előző tulajdonosával, a végrehajtás alá került Felikon Kft-vel kapcsolatban a levélből megtudhatjuk, hogy annak adótartozását a tulajdonában lévő ingatlanon jelzálogként minden évben rávezettette az önkormányzati adóhatóság. A tartozás mértéke egyébként a törvény szerint adótitok, de ezt a „titkot” bárki megtudhatja, ha három kattintással lekéri az ingatlan tulajdoni lapját, mert azon jelzálogként szerepel az önkormányzati adótartozás. (Érdekes momentum, hogy Nemes Gábor a kampányban úgy nyilatkozott az Ikarus-ügy szakértőjeként, hogy még a tulajdoni lapot sem ismerte...)

A lakópark fantomja

  A levélváltásban szó esik lakópark építéséről is, amiről tudni kell, hogy 2006-ban még Demszky főpolgármester és Szabó Lajos Mátyás kerületi polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Ikarus helyén hatalmas lakópark épül – erre fel vásárolta meg a holland-izraeli tulajdonos a gyár területét. Utána jött a választás, és Kovács Péter polgármester levelében így ír erről: A régi tulajdonos, információim szerint lakópark építésének szándékával vásárolta meg a területet 2006-ban. Mint ahogy láthatta volna, ha életvitelszerűen a XVI. kerületben élne, hogy az elmúlt 13 év alatt sem sikerült a mindenkori tulajdonosnak meggyőznie engem, hogy a volt Ikarus gyár területén lakóövezet legyen. Erre a jövőben sem látok esélyt.
  A polgármester említést tesz egy korábbi egyezségről, mikor az adótartozás fejében az önkormányzat értékes területet szerzett volna meg az Ikarus gyárból, s ennek fejében hozzájárult volna a terület kereskedelmi célú átminősítéséhez és kisebb részekre bontásához. Sajnos az Ikarus tulajdonosának szószegése miatt ez a megállapodás nem valósult meg. Nem valós viszont az az ellenzéki vád, hogy a polgármester nem tett semmit a veszteségek elkerülésére. A legnagyobb veszteséget a kerület lakossága szenvedte el, amikor bezárt a gyár és rengeteg kerületi veszítette el a munkáját, hogy már nem gyártanak is autóbuszokat. Az önkormányzat a saját lehetőségeihez képest számos kármentést hajtott végre, például megszerezte az Ikarus óvodát (ez a Baross Gábor utcai Fecskefészek óvoda), valamint az Ikarus sporttelep teljes területét.

Kínai kapcsolat

  Az Önkormányzat nem volt és most sem tulajdonosa az Ikarus Ipari Park területének – folytatódik a polgármester levele. A területet bírósági végrehajtó árverésen értékesítette, a harmadik meghirdetésre volt egyáltalán jelentkező, aki meg is vásárolta az ingatlant. Az eljárás még folyamatban van, a befolyt vételárból pedig a törvény előírásai szerint részesednek a hitelezők.

kepfile

Nemes Gábor kompenzációs listás képviselői

  Az új (kínai) tulajdonossal rendszeres kapcsolatot tart az önkormányzat, és ő is tisztában van azzal, hogy a területen az előírások szerint milyen tevékenységek végezhetők. Az új tulajdonos nem jelezte, hogy a jelenleg érvényes övezeti besoroláson változtatni kívánna. A polgármesternek arról nincs tudomása, hogy az Újszász utcában is vásárolt volna területet (valószínűleg az lehet az áthallás oka, hogy Nemes Gábor szegényes helyismerete miatt összekeverte a buszgyárakat. A szerk.)
  Arra a kérdésre, hogy van-e tilalmi lista a térségre, kicsit akadozik a válasz, aminek az lehet az oka, hogy a kérdező láthatóan nincs tisztában egy beruházás lebonyolításával. Az övezeti besorolás ugyanis meghatározza, hogy hol, milyen feltételek mellett, milyen beruházást lehet megvalósítani; olyan tilalom, hogy például kínaiaknak autógyárat építeni tilos, fogalmilag kizárt. Egy terület tulajdonosa az övezeti besorolás alapján szabadon dönt arról, hogy milyen beruházást hajt végre. A polgármester levelében visszakérdez a kérdezőre: milyen tilalmi listára gondol?

Bocsánatot kéne kérni...

 Nemes Gábor képviselőnek írt levelét a polgármester a következőkkel zárta: Kedves Gábor, Ön tollat ragadott, melyből úgy látszik, hogy a kampány végeztével befejezte hazug propagandáját, és a konstruktív együttműködés irányába tesz lépéseket. Ha feltételezésem igaz és ez valóban így van, akkor joggal remélhetem, hogy személyemet ért igaztalan vádjait (idézem az Ön szórólapját: „Felháborító: a telep korábbi tulajdonosa évekig nem fizetett helyi adót, milliárdos tartozást hagyott maga után, s a polgármester szó nélkül tűrte ezt...”) visszavonja és bocsánatot kér. Kérem, legközelebbi e témában írt levelét kezdje a bocsánatkéréssel, hogy a konstruktív együttműködés kereteit fenn tudjuk tartani, köszönöm.

  Szerkesztőségi megjegyzésként annyit még hadd fűzzünk hozzá a levélváltáshoz, hogy Nemes Gábor soraiból az következne, hogy fogalma sincs a gazdasági társaságok működéséről. Pedig érdekes módon 2016-ban társaival kft-alapításban vett részt (Bus Pub), aminek égisze alatt egy Ikarus 280-as buszból átalakított mozgó kocsmát üzemeltettek. A gyalázatosan veszteséges céget 2019 tavaszán a saját mostani felesége vette meg, és átnevezve (Pub-lic) könnyen felejthető helyi lapkiadásra adták a fejüket. Meglehet, hogy mostanára mindezt elfelejtette, pedig hát a kft-ben a rövidítés első szava nem a tulajdonosra, hanem a cégformára kellene vonatkozzon. Életrajza szerint függetlenített szakszervezeti vezetőként közgazdász végzettséget is szerzett, és ekkor felrémlik az emberben a tanácsi idők számos párttitkára, akik simán ledoktoráltak, de ez valahogy egyáltalán nem látszott meg rajtuk. Ilyen hamar visszatér a múlt?
                                                                                                                                          Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez