Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771374
   « Vissza

Újévi interjú Kovács Péter polgármesterrel

 « Cikkek és hírek 
2020. január 22.
 

  – Itt állunk egy új esztendő küszöbén – hogyan tekint vissza az előző évre? – kérdeztük Kovács Péter polgármestert
   – A 2019-es év az önkormányzat sikeres éve volt, a megkezdett beruházásaink több­ségét sikerült befejeznünk – kezdte válaszát Kovács Péter. – Egyedül a Jókai úti szakrendelő bővítése került át az idei évre, sikeresen megvalósultak az iskola- és óvodafelújítások, és ezek a tervezett ütemben idén is folytatódnak. Nagyon sok pénzt nyertünk pályázatokon, a kerületben még meglévő földutak felszámolására – ez egy kormányzat által támogatott program, amiben jelentős szerepe van Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőnek. Több mint egymilliárd forintot kaptunk eddig ebből a forrásból, a múlt évben 12 földútból lett aszfaltos utca, idén eddig négy újabb utca kap szilárd burkolatot ebben a programban. Ezek sorába tartozik a Legenda Bowling Klub előtt elhaladó, borzalmas állapotban lévő Nógrádverőce utca, aminek átépítésére idén kerül sor, de a forrásokat a Kormány már előre biztosította.

  – Megvalósult első ütemben a Jókai úti lakótelep közterületeinek felújítása, sőt már babakocsival is meg lehet közelíteni a lakótelep felől a postát – egy hosszú rámpát építettünk az egyre nagyobb számú kismamák kedvéért. Kerül itt valamelyik játszótérre egy fitneszpark is – az történt ugyanis, hogy pályázaton megnyertük nyolc szabadtéri fitneszpark létesítését, de a szabályok szerint mi csak a helyszínt jelölhetjük ki, hogy oda mi épül meg, abba nincs beleszólásunk. Azt tudom, hogy ahol ilyen sportpark megépült, annak nagyon örültek az ott lakók.

kepfile

Felújították a Jókai utca menti közterületeket

   – A közterület-felújítás során megépült a Jókai út mentén a kutyafuttató is, ami korábban sok vita forrása volt.
  – Korábban sokan sokfelé álmodtak kutyafuttatót Mátyásföldön, végül most ez valósult meg. Persze ezzel is van probléma, mert hiába van kiírva a nyitva tartási idő, ezt nem tartják be. A futtató egyik oldalán a honvédség területe található, a másik oldalon viszont lakóházak vannak, és ott nem mindenki boldog attól, ha este 11-kor a kutyafuttatón ricsajoznak. De megoldást jelenthet, hogy a kerületi közterület-felügyelet létszámát hamarosan úgy bővítjük, hogy a nap 24 órájában is lesz közterület-felügyelő, így lesz, aki rendet tesz, ha rendellenesen zajonganak a kutyafuttatón.

kepfile

Végleges helyére került a kutyafuttató a Jókai utca mentén

   – Az egészségügyi beruházások között kiemelkedik a Cinkotai Egészségház – az önkormányzat itt lebontott egy régi önkormányzati épületet, és egy vadonatúj, kétszintes orvosi rendelőt épített helyette. Az év végére lett teljesen kész a Hősök terei rendelő, népszerű nevén a kis-SZTK belső felújítása. Az egészségügyi beruházások tekintetében a fővárosi kerületek között az elsők vagyunk.

kepfile

Megépült a Cinkotai Egészségház

   – A Reformátorok tere csúszdaparkja viszont nagyon hamar híres lett.
   – Az egész beruházás nagyom szépen sikerült, a kilátóval lényegében a Kertváros jelképévé vált. A csúszdaparkot pár nap után (javaslatomra) átépítették, sőt a tavaszi szezon előtt még lankásabbra, kanyargósabbra alakítják. Itt is van szabadtéri fitneszpark, sőt a kerületben egyedüliként két beépített trambulin is. Ráadásul a kerületnek ez szinte semmibe sem került, mert a beruházás 98 százalékát a Kormány finanszírozta, ezt külön köszönjük a kerület országgyűlési képviselőjének. Megjegyezném, hogy ez lett Közép-Európa legnagyobb reformációs emlékműve.
   – Tervezünk egy másik kilátót is, a Naplás-tó melletti kiserdő egyik magaslati pontjára, ami várhatóan idén el is készül. A plázsok is készen vannak már a Naplás-tó mellett (amit csak úgy nevezünk, hogy Naplázs), kész a kerékpárút, ami összeköttetést teremt a XVII. kerület kerékpárútjával, és épül a halőrház és a büfé épülete a tó partján.
   – Nagyon szép lett Bálint Gyuri bácsi gyümölcsöskertje a tanyaudvarban...
 – Jelképesen azt mondhatnám, hogy ez teszi fel a koronát a tanyaudvarra, ami önmagában is nagyszerű kezdeményezés. Egy valóságos kis állatkert lett ott a Kárpát-medence háziállataiból. Van itt rengeteg szárnyas, fürjek, nyulak, juhok, és még két kárpáti borzderes marha is helyet kapott – nagyon tetszik mindenkinek, aki odalátogat. Gyuri bácsi javaslatára a kialakított közösségi kerteket tavaszra úgynevezett magas-ágyásokká alakítják át a mezei őrszolgálat munkatársai, akik a tanyaudvart egyébként gondozzák.

kepfile

A Tanyaudvar hátsó részén található Bálint gazda gyümölcsöskertje

kepfile

Bálint gazda és Kovács Péter a Sarjú utcai Tanyaudvar látogatásán, mögöttük Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője

   – A fővárosi fenntartású főutak felújításából is bőven kapott a XVI. kerület az utóbbi években.
  – Valóban így volt, de ez annak következménye, hogy fővárosi képviselőként bevetettem egy trükköt: a felújításra váró utak kiviteli terveit jó előre elkészíttettük, egyeztettük, és amikor a döntéshozatalra került a sor, akkor így előnybe kerültünk azokkal a kerületekkel szemben, ahol nem voltak kész az úttervek. Így készült el a Rákosi út és Mátyás király út felújítása a körforgalommal, a Bökényföldi és a Cinkotai út (ez fővárosi tervek alapján készült, az önkormányzat csak a járdaépítést finanszírozta), valamint a Pálya utca. Kész tervekkel vár a sorára a Rózsa utca és a cinkotai Magtár utca.

kepfile

Útépítés az Árpádföldi úton. A fővárosi földutakat megszüntető programból eddig több mint egymilliárd forintot kapott a XVI. kerület

 – Az új fővárosi vezetés nem fogja a felújításokat más szempontok alapján átütemezni?
 – Elképzelhető, hogy a felújítások jelentősen visszaesnek, elsősorban azért, mert az új vezetés szerint a fővárosnak nincs elég pénze. Szót emeltem azért, hogy a HÉV-Metró összekötésének kiviteli terveire biztosítsák a szükséges összeget, mert csak így lehet EU-s forrásokat szerezni a megvalósításra, de egyelőre nem kaptam biztató választ. A korábbi vezetés rengeteg fejlesztést meg tudott valósítani a rendelkezésre álló pénzből, most pedig csak a panaszkodást lehet hallani. Tisztábban akkor lehet majd látni, ha elkészül a 2020-as év fővárosi költségvetése. Persze az is tartalmaz érdekes dolgokat. Például az iparűzési adóbevétel 10 százalékos növekedésével számolnak, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy minden fővárosi cégnek 10 százalékkal növekszik idén az árbevétele. A fővárosi anyagból az derül ki, hogy a jelentős fejlődést makrogazdasági adatokra alapozzák.

 – A főváros által beszedett iparűzési adó egy része a kerületeket illeti, mekkora ez a rész?
  – A költségvetési törvény értelmében az iparűzési adó 54 százalékával a főváros gazdálkodik, a többit szétosztják a kerületek között. Nekünk a maradék 4,16 százaléka jut, egy olyan megosztás alapján, amit még a Demszky-éra alatt dolgoztak ki, és a legfőbb vetítési alap az volt, hogy mekkora hiány keletkezik az önkormányzatoknál. Vicces módon aki felelőtlenül gazdálkodott, az több pénzt kapott a fővárostól. Parlamenti képviselőként sokat tanakodtunk a fővárosi polgármesterekkel, hogyan lehetne ezt igazságosabbá tenni, de nem találtunk rá megoldást, így maradt ez az eloszlási arány.
  – Tehát megkapjuk a kerületeknek jutó iparűzési adó-rész 4,16 százalékát, ami valamivel több mint 6 milliárd forint, ehhez jön még helyi adóbevételként az építmény- és telekadó, valamint a gépjárműadó, aminek 40 százaléka a kerületben marad, és ez együtt kiadja az idei költségvetésünk harmadát, 7,2 milliárd forintot. Szeretném megjegyezni, hogy a múlt évben az adóbevételi terv 100 százalékra teljesült, amit ezúton is megköszönnék az adófizető polgároknak. A helyben beszedett helyi adóbevételeket, mióta polgármester vagyok, minden évben kizárólag fejlesztésre költjük.
  – Az előbbi arányból ki is lehet következtetni, hogy a kerület idei költségvetése meghaladja a 21 milliárd forintot.
  – Így van, és ez egyben azt is jelenti, hogy az idei költségvetés összege több mint 8 százalékkal haladja meg a múlt évit. Ebből fejlesztésre fordítunk 8,5 milliárd forintot. Ennek mintegy negyede lesz egészségügyi fejlesztés, az összeg elsősorban a Jókai úti szakrendelő építésére van félretéve.
  – A teljes költségvetés egynegyedét teszi ki az állami támogatás, amiből több mint ötmilliárd a működési támogatás, és idén 1,3 milliárdot kapunk fejlesztési célra. A költségvetésünk közel 2 százaléka érkezik az EU-ból: pályázaton nyertünk forrásokat a kerékpáros fejlesztésekre. Ez utóbbi azért emelném ki, mert gyakran éri az önkormányzatot az a vád, hogy Európa Uniós pénzekből könnyű fejleszteni – látható tehát, hogy nem ebből folynak nálunk a fejlesztések.
  – A költségvetés nagy részét a dolgozói bérek és járulékok teszik ki (ebbe beletartozik a hivatalon kívül az összes intézmény is), ez teszi ki a teljes költségvetés 28,7 százalékát, a dologi kiadások 20 százalék körül alakulnak. Egyébként egy önkormányzat mozgásterét az mutatja meg, hogy milyen arányban vannak a kötelezően ellátandó és az önként vállalt feladatok. Nálunk 80 százalék a kötelezően ellátandó feladatok aránya, az önként vállat feladatok pedig 20 százalékot tesznek ki, ami eléggé magas arány.

   – A tervezett fejlesztésekből mi valósul meg 2020-ban?
  – A legnagyobb beruházás a Jókai úti szakrendelő bővítése és felújítása lesz, ami csak 2021-ben fejeződik be. Folytatódik a Móra iskola felújítása, nekilátunk a Szent Korona utcai másik óvoda külső-belső felújításának, ami két ütemben szintén 2021-ben fejeződik be. Befejeződik az Cinkota-Árpádföld határán lévő bölcsőde kibővítésének építése.
   – Az állami földút-programban további egymilliárd forintra pályázunk, és ezzel jelentősen lecsökken a kerületben még megtalálható földutak száma. Folytatódik az udvarfelújítás az óvodákban, iskolákban: idén a Batthyány kisiskola udvara és a Cziráki utcai oviudvar kerül sorra. Komplex felújítás lesz a Csömöri út Szlovák úton túli szakaszán, valamint a Délceg utcában: ezeken a helyeken az útépítéssel együtt a csapadékvíz problémáját is megoldjuk, jellemzően helyben szikkasztással, ami igen jelentős járulékos költséggel jár. A csapadékvíz helyben tartásával kapcsolatban a kerület több helyszínén lesznek különféle fejlesztések.
  – Béremelési tervekről is lehet hallani...
  – Jelentős béremelés is várható, ami 4,1-től 25,1 százalékig terjed. Már a múlt évben megnöveltük az Erzsébetligeti Színházban és a szociális gondozási területen dolgozók bérét, náluk ezért alacsonyabb most a bérnövekmény mértéke. Mivel idén újra nőtt a minimálbér és a bérminimum mértéke, így mindenhol béremelést kellett végrehajtani – az állam ezt úgy ellentételezte, hogy csökkentek a bérjárulékok. Közvetlen állami támogatás érkezik a védőnők és az óvodapedagógusok bérnövekedésére.

  – Polgármesteri programját 32 pontba foglalta össze – ezekből mi valósul meg az idei évben?
 – A programról az interneten szavazhattak a kerület lakói, hogy melyek kerüljenek előtérbe, közülük mi a legfontosabb. Az első három a szakrendelő bővítése, a HÉV-Metró összekötés és az építési szabályok szigorítása lett. A szakrendelő bővítése rendben lesz, ha sikerül hozzá megfelelő kivitelezőt találni.
 – A HÉV-Metró összekötésénél jelenleg problémák vannak, mert a főváros jelenlegi vezetése bár szavakban támogatja ezt a fejlesztést, de nem tesz semmit a megvalósulásért. Ebben a helyzetben a lakosság segítségét fogom kérni, mert mint a tervezett stadionstoppal kapcsolatban is tapasztaltuk, a lakossági támogatás csodákra képes.
 – Az építési szabályok már most is eléggé szigorúak: 2018 októberétől a már beépült lakóterületeken 600 négyzetméternél kisebb telekre egy lakás építhető, ennél nagyobbra legfeljebb kettő, és egy gépkocsinak telken belül kell megoldani a parkolását.
   – Ez azért érdekes, mert jelenleg is láthatóak olyan építkezések, ahol három lakásos társasházakat építenek...
  – Ez csak úgy fordulhat elő, hogy az építési engedélyt még a korábbi szabályok alapján kérték, és különféle halasztásokkal mindmostanáig hatályban tartották a korábbi engedélyt.

  – Milyen lenne az új, még szigorúbb szabályozás?
 – A Településfejlesztési Bizottságot, mint szakbizottságot arra kértem, hogy vizsgálják meg a következőket: lakóövezeten belüli foghíjak beépítésénél a telekmérettől függetlenül csak egy lakás legyen építhető; a telken ne egy, hanem legalább két gépkocsi parkolását kelljen megoldani; az elkészült lakóház csak akkor kapjon használatbavételi engedélyt, ha a telken nyolcvan négyzetméterenként egy-egy fát telepítettek. Kiemelném, hogy ez a szabályozás csak a már beépült területekre vonatkozna, az új építésűekre, mint például a Terra Zebra lakópark, ettől eltérő szabályok vonatkoznak.
  – Ha a bizottság és az önkormányzat testülete is egyetért ezzel, akkor mikor léphet életbe ez az új szabályozás?
  – Bár az építés szabályozása kerületi hatáskör, a hatályba lépéshez rengeteg egyeztetést kell lefolytatni különféle hatóságokkal, és több lakossági fórumot is meg kell tartani. Ha mindez sikerül, akkor még akár ebben az évben is elkészülhet ez az új rendelet.
                                                                                                                                                    Ferenci Zoltán

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez