Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664330
   « Vissza

Női vízilabda: olimpiai remények

 « Cikkek és hírek 
2020. február 19.
 

Trieszti pótvizsga…

  Nagyon vártuk, hogy a januári budapesti vízilabda Európa-bajnokságon a férfi mellett a női csapat is aranyérmes legyen, illetve, ha nem, akkor legalább a spanyolokkal játszhassa a döntőt. Az elsőség ugyanis automatikusan olimpiai részvételt jelentett volna, a spanyolok döntőbe jutása pedig azért volt fontos, mert nekik férfi és női vonalon is volt már kvótájuk, így egy esetleges vereség is tokiói repülőjegyet érhetett volna a számunkra. 

   De leginkább azért vártuk a női csapat jó szereplését, mert Bíró Attila együttesében alapembernek számít a kerület egyik olimpiai reménysége, Gyöngyössy Anikó. A végeredményt már tudjuk, a férfiak megnyerték az Eb-t – történetesen a spanyolok ellen, így már a döntőbe jutásuk is kvótát ért -, míg a lányok ”csak” harmadikok lettek. Mert az élet úgy hozta, hogy Anikóék már az elődöntőben összefutottak a spanyolokkal.

kepfile

kepfile

A kerület egyik olimpiai reménysége, Gyöngyössy Anikó, a női csapat oszlopos tagja

   De ne szaladjunk ennyire előre, hisz a spanyol meccsig még sok minden történt. A magyar válogatott úgy készült erre az Európa-bajnokságra, hogy megpróbálja hazai közönség előtt biztosítani olimpiai részvételét. A felkészüléshez alakították a bajnoki menetrendet, és mindent a válogatottnak rendeltek alá. A csapat úgy is vágott neki a tornának, hogy „egy életük, egy haláluk, de a kvótát itthon tartják”. Ezt a szemléletet a csoportkörben néhány kiscsapat bánta, Anikóék ugyanis a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat 20-2-re, a szerbeket pedig 27-0-ra verték. 

   Az edzőmeccsek mellett persze akadt keményebb találkozójuk is, az oroszok ellen például csak egy góllal, 9-8-ra nyertek, de a görögök elleni 13-10 is nehéz ütközet volt. A hibátlan csoportkör eredményeként a negyeddöntőben egy újabb „könnyű” mérkőzés következett a franciák ellen (16-3 ide), hogy aztán jöjjön az a bizonyos spanyolok elleni elődöntő. Számunkra ez volt az Európa-bajnokság igazi döntője (ami igaz is lehetett volna, mert a két csapat egyaránt esélyes volt a fináléra), tehát Bíró Attila és csapata mindent egy lapra tett fel.

   A magyar – spanyol találkozások mindig nagy meccseket, és az utóbbi időben spanyol győzelmeket hoznak. A magyar lányok utoljára 2012-ben tudták legyőzni a hispánokat. Itt volt tehát az alkalom, hogy hazai környezetben szakítsák meg korábbi rossz sorozatukat. Erre pedig minden esély megvolt, mert Anikóék végig fegyelmezetten és harcosan játszottak a világbajnoki ezüstérmes spanyolok ellen.
   A csapatnak mindössze egyetlen rövidke kihagyása volt, a negyedik negyed elején 7-7-es állásnál négy gólt „engedtek” az ellenfélnek, mely hiba végzetesnek bizonyult. Mert hiába hajrázott nagyot a magyar csapat, hiába dobott a negyed második felében sorozatban három gólt, hiába támadhatott a meccs végén az egyenlítésért, és hiába került ziccerbe a torna gólkirálynője, Keszthelyi-Nagy Rita két másodperccel végső dudaszó előtt, már nem sikerült utolérni a spanyolokat, akik így 11-10-re megnyerték a találkozót. (Később az oroszok legyőzésével az Európa-bajnoki címet is elhódították.)

   A magyar csapat a bronzmérkőzésre azért csak összekapta magát, és a csalódott csapatok találkozóján óriási meccset játszva az örök rivális hollandokkal, ismét háromgólos hátrányból fordítva két góllal, 10-8-ra megnyerték a találkozót, így harmadikok lettek az Eb-n. Ez egy vállalható, sőt annál is jobb eredmény, ám a kvótáról lemaradt az együttes.

  A lányokra persze nem lehet haragudni, mindenki nagyon odatette magát, kiválóan küzdöttek, de ismét bebizonyosodott, hogy ezen a szinten már egy kis hiba is végzetes tud lenni. Márpedig a márciusi trieszti olimpiai selejtezőn picit sem szabad majd hibázni. Az ugyanis tényleg végzetes lehet, hisz az a torna lesz az utolsó esély, hogy Anikóék ott lehessenek majd Tokióban. A selejtezőből két csapat kvalifikálja magát az olimpiára, ám erre a két helyre négyen, rajtunk kívül az olaszok, a hollandok és a görögök aspirálnak. Borzasztó nehéz lesz, de ha a lányok a Duna Arénában mutatott játékukkal rukkolnak elő, minden esélyük meglesz, hogy ott lehessenek majd az olimpián. Mi továbbra is bizakodók vagyunk. (R. T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez