Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658450
   « Vissza

Büszke nagyapa, büszke unoka

 « Cikkek és hírek 
2020. március 18.
 

Európa bajnok lett a Gesarol vezetőjének unokája

kepfile

Az aranyérmes junior női kardcsapat, Fanni balról a második

   Március első napján a horvátországi Porec-ben rendezett korosztályos vívó Európa-bajnokságon aranyérmes lett a junior női kardcsapat. Ez a siker nem tartozott a meglepetések közé, lévén, hogy egy évvel ezelőtt a lányok a korosztályos világbajnokságot is megnyerték.
   A két győzelem között azonban volt egy kis különbség, míg egy éve a lengyelországi Torun-ban rendezett vébén a junior lánycsapat legerősebb összeállításában állt fel, addig a mostani Eb-ről hiányzott a csapat ásza, a már felnőtt Európa-bajnoki ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Pusztai Liza. Ő ugyanis a felnőtt válogatottnak is oszlopos tagja, és annak a csapatnak még esélye van a tokiói részvétel kivívására. A szakvezetés ezért pihentette az első számú junior lány kardvívónkat. Helyére pedig a hazai ranglistán soron következő Pótz-Nagy Fanni ugrott be.
  – Erre a cserére már készült a szakvezetés, mert a januári spanyolországi junior Világkupán is már ebben a felállásban vívtunk – mesélte a tartalékként beugró újdonsült Európa-bajnok. – Azt a versenyt Liza nélkül is meg tudtuk nyerni, pedig ott nemcsak európai ellenfelekkel, hanem más földrészekről érkező csapatokkal is találkoztunk. A döntőt például a sportág legerősebbjével, az amerikaiakkal vívtuk. Az, hogy ott nyerni tudtunk, az Eb-re is nagy lökést adott nekünk.
  Fanniéknak Porec-ben sem volt ellenfelük. A lengyeleket, a törököket és a döntőben a kardvívásban nagyhatalomnak számító oroszokat is nagy fölénnyel verték. A siker után érthető módon nagy volt az öröm a Pótz-Nagy családban, hisz Fanninak ez volt az első világversenye, melyről rögtön egy aranyéremet sikerült hazahoznia.
   – Nagyon büszke vagyok az unokámra – mondta meghatottan Fanni nagyapja, Pótz-Nagy Ágoston. – Úgy látszik, ő lesz az, akinek sikerül tovább vinnie a nagyapám, Pótz-Nagy Árpád sportos génjeit. Mert bár sokan sportoltak a családunkban, azért száz év alatt igazán kiemelkedő eredményt csak a nagyapám és az unokám értek el.

   A sashalmi Pótz-Nagy Árpád a múlt század első évtizedeinek polihisztora volt. Balettozott, emellett az Operaház zenekarában is hegedült, amit nem mellesleg tanított is. A művészet mellett pedig maradt energiája arra is, hogy magas szinten sportoljon. Olyannyira, hogy a futballban középcsatárként egészen a válogatottságig vitte. Igaz, neki csak egy fellépés jutott címeres mezben, ám 1914-ben az Üllői úti pályán az osztrákok elleni barátságos meccsen kiválóan debütált. Azon a mérkőzésen ugyanis a sashalmi focista is betalált, így nagy szerepe volt abban, hogy akkoriban Európa legrangosabb párharca 2-2-re végződött.

   – Én is sportoltam, fiatalon hokiztam és fociztam is, de végül a zenei vonalat vittem tovább – mesélte Pótz-Nagy Ágoston, a több mint ötven éves (de máig nagyon népszerű) Gesarol együttes gitárosa, vezetője. – Igaz, én nem a komolyzenében jeleskedtem, mint az apám és a nagyapám, hanem a gitárral kerültem jó barátságba, de mindenesetre egy hangszernek köszönhető, hogy nem sportoló lettem.

kepfile

   Pótz-Nagy Ágoston azonban már szülőként és nagyszülőként mindig fontosnak tartotta, hogy a gyerekei és az unokái a tanulás mellett az egészségükre is odafigyeljenek. Így az utódok – két gyermeke és négy unokája van – többsége, ha nem is magas szinten, de sportolt valamit.
   – Én műkorcsolyával kezdtem – mesélte Fanni –, ám öt év után meguntam, váltani szerettem volna. Végül egy ismerősöm javaslatára tíz évvel ezelőtt lejöttem a BVSC-Zugló vívótermébe, és itt ragadtam.

   Pótz-Nagy Ágoston az elmúlt tíz évben sokszor vitte unokáját az edzésre, majd várta meg őt esténként, hogy aztán hazavihesse. De a Szőnyi úti vívóterem ajtaját még sosem lépte át. Olyannyira nem, hogy Fanni edzőjével, Bódy Benjaminnal is csak interjúnk miatt találkozott és beszélt először személyesen. S mivel Fanni sem az a dicsekvős fajta, a Mester is csak most értesült arról, hogy a tanítványa egy valódi Gesarol-unoka.
   – Úgy vélem, egy szülőnek, egy nagyszülőnek nem kell ott állnia a pást mellett, az ugyanis az edző dolga. Én szívesebben gyönyörködöm a lelátóról az unokámban. Sajnos, az Eb-n nem voltam kint, de a fiamék ott voltak, és telefonon azonnal tájékoztattak a sikerről. Nem tagadom, az eredmény hallatán nagyon boldog és nagyon büszke voltam.

   – Hogy ismerem-e a Gesarol számait? – kérdezett vissza a most 19 esztendős Fanni. – Persze, hallottam már őket, meg az interneten is meg szoktam nézni. Sajnos, koncertre csak ritkán tudok elmenni, mert az mindig akkor van, amikor vagy versenyen, vagy edzőtáborban vagyok. S bár a zenéjük nem igazán az én világom, én is büszke vagyok a nagyapámra, amikor a színpadon látom őt gitározni.
                                                                                                                                                   Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez