Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771275
   « Vissza

Nagy veszélyeket rejthet a fogkő! Ezekre a jelekre mindenképp figyelj!

 « Cikkek és hírek 
2020. március 31.
 

A fogkő általános jellegű fogászati probléma, szinte nincs olyan ember, akinek a szájában ne lenne jelen valamilyen mértékben. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne kellene vele foglalkozni, sőt! A kezeletlen, elhanyagolt fogkövesedés akár komoly problémákat, súlyos szájbetegségeket okozhat, amiket utólag már nagyon nehéz helyrehozni. Éppen ezért fontos, hogy te se vedd félvállról a dolgot, és mielőbb fordulj vele szakemberhez.

Mitől alakul ki a fogkő?

A fogkő lényegében nem más, mint a foghoz erősen rögzült lepedék, ami a nyálban található kálcium és magnézium sók hatására megkeményedett. Az esetek nagy részében a nem megfelelő rendszerességgel és gondossággal végzett szájápolási szokások miatt alakul ki, ez esetben ugyanis a szájba kerülő ételmaradékok nem kerülnek eltávolításra, azok lepedék formájában megtapadnak a fogakon, illetve a fogak közötti résekben, és ezekben a plakkokban elszaporodnak a baktériumok.

Ha ügyelsz arra, hogy naponta kétszer, alaposan megmosd a fogaidat, és esetleg különböző szájhigiéniás eszközöket - például fogselymet vagy fogköztisztítót - is használsz, akkor kisebb az esélye a fogkő kialakulásának, de ez esetben sincs garancia arra, hogy elkerülheted. A lepedék ugyanis nagyon könnyen le tud rakódni a fogközben, a fognyak részeken, illetve minden olyan helyen, amit fogkefével, nehezen érsz el.

Miért nem lehet orvosi segítség nélkül eltávolítani?

Az interneten rengeteg hajmeresztő történet kering arról, hogy a fogkő eltávolítás házilag is lehetséges. Az otthoni praktikák azonban - a híresztelésekkel ellentétben - teljesen hatástalanok, sőt, sok esetben többet ártanak, mint használnak, éppen ezért érdemes kerülni őket. Az egyik leggyakoribb “csodaszer” a szódabikarbóna, ami állítólag fogkefére téve és a fogakba dörzsölve, leszedi a fogkövet.

A mások által beharangozott házi módszerek eredményessége erősen megkérdőjelezhető, és a szakemberek óvva intenek attól, hogy bármelyiket is kipróbáld, ugyanis az otthoni kísérletezéssel könnyen kárt tehetsz a fogzománcban, amit utólag nehéz helyrehozni. A fogkövet egészen egyszerűen azért nem lehet házilag eltávolítani, mert egy nagyon kemény anyagról van szó, a fogíny, fogzománc pedig nagyon sérülékeny.

Miért ajánlott minél előbb megszabadulni tőle? 

A fogkő nagyon zavaró tud lenni. Az ételekben, italokban felhalmozódott színezőanyag hatására idővel sárgás barna színűvé válik, ami azonnal szembetűnik a világos fogzománcon. Ha az elülső fogakon alakul ki, akkor beszédkor, nevetéskor mások számára is láthatóvá válik.

Mivel a fogkőben baktériumok is megtelepednek, ezért a jelenléte hosszútávon nem egészséges a fogakra, illetve a fogínyre nézve. Amennyiben a fogkő hosszú időn keresztül nem kerül eltávolításra, akkor fogínygyulladást és fogínyvérzést is előidézhet, mely problémákhoz rossz szájszag is társul.

Ha a fogínygyulladás után sem történik meg a szükséges fogorvosi kezelés, akkor az íny egy idő után visszahúzódik a fognyakról. Ennek hatására az alapvetően egészséges fogak hidegre, melegre érzékennyé válnak. A gyulladás fokozódása a fogágybetegség. Ebben az esetben az íny alatti csont kezd sorvadni, így a fogak meglazulnak, súlyos esetben pedig ki is esnek. A gyulladás egyfajta gócként további szövődményeket okoz, más szervek megbetegedését is előidézi.

Mire figyelj fogkő leszedés után?

A fogkő leszedést követő 3 órán belül nem javasolt a magas színezőanyagtartalmú ételek fogyasztása, illetve kerülendő a kávézás, dohányzás is. Mivel a kezelés hatására fog-, illetve ínyérzékenység alakulhat ki, ezért 3-4 napon keresztül érdemes mellőznöd a hideg-meleg, valamint a kemény ételek - például ropogtatnivalók, cukorkák - fogyasztását. Használj puha vagy extra puha fogkefét, és öblögess rendszeresen szájvízzel, ez ugyanis kedvez az íny gyógyulásának.

Hogyan előzheted meg a fogkövesedést?

A leghatékonyabb megelőzés, ha odafigyelsz a rendszeres és körültekintő száj -, illetve fogápolásra. Napi kétszer moss fogat, de ne csak úgy futtában, hanem legalább 2-3 percen keresztül, körkörös mozdulatokkal, a hátsó fogaidat is érintve. Érdemes kisfejű fogkefét választanod, amivel a nehezen hozzáférhető helyekre is elérsz. A fogmosást követően használj fogselymet is, ennek segítségével ugyanis a fogközöket is meg tudod tisztítani az ételmaradékoktól. Figyelj oda az étkezésedre is, kerüld a magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztását.

kepfile

Milyen gyakran érdemes a fogkövet leszedetni,ellenőriztetni?

A fogkő folyamatosan termelődik, ugyanis még a legkörültekintőbb hozzáállás ellenére sem tudod teljes mértékben megakadályozni a lepedékképződést, ami előbb-utóbb magával vonja a fogkő kialakulását. A fogkövesedés mértéke azonban egyénenként nagyon változó lehet, így mindenkinek saját magának kell figyelnie, hogy mikor szükséges ellátogatnia újra a fogorvosához. Nagy általánosságban elmondható, hogy 5-12 havonta érdemes rendszeres fogászati ellenőrzésre, fogkő leszedésre járni.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez