Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654908
   « Vissza

Mibe volt eddig a járvány a Kertvárosnak?

 « Cikkek és hírek 
2020. július 15.
 

Nagyon érdekes összefoglaló jelent meg az önkormányzat lapjában: Kovács Péter polgármester egy hosszabb interjú végén számszerűleg összegezte, hogy milyen hatással volt a kerület pénzügyeire a járványügyi veszélyhelyzet.

kepfile

  Az eddig mérhető legnagyobb veszteségi tétel a gépjárműadó és az idegenforgalmi adó központi elvonása volt, ami 278 millió forintot tett ki. A két kerületi uszodát a veszélyhelyzet kihirdetésekor azonnal be kellett zárni, s bár az üzemeltetés valamivel kevesebbe került, az egy évvel korábbi bevételi adatokhoz mért veszteség 49 millió forint lett.
   Az Erzsébetligeti Színház is kényszerűen zárva tartott, itt viszont csak 6,5 milliós veszteség keletkezett. Ennek oka, hogy több nagyszabású ingyenes rendezvény is elmaradt (majális, gyermeknap), ahol a költségek eléggé magasak, a bevételek ehhez mérten szerények.
  Nagyon nagy veszteség keletkezhetett volna az egészségügyben, ahol úgynevezett teljesítmény-finanszírozás van, tehát az állami támogatás aszerint érkezik, amennyi beteget ellátnak. A betegellátás drasztikusan visszaesett, ennek ellenére az állam nagyon gáláns volt, és a támogatást három normális hónap ellátási számai szerint fizette. Hasonló volt a helyzet az óvodákban és a bölcsődékben, ahol az állami finanszírozás a bent lévő gyermeklészám alapján történik. Itt a bezárás előtti három hónapot alapul véve utalta az állam a támogatást.
  Emiatt tehát sem az egészségügyben, sem a gyermekintézményekben semmilyen veszteség nem keletkezett. Bizonyára nem sokan tudják, hogy az iskolások, óvodások és bölcsisek étkeztetését az önkormányzat biztosítja: neki kell megfizetnie a szolgáltató felé az étkezés költségét, amivel szemben a tanulók befizetései állnak a bevételi oldalon. Sokan jogosultak viszont különféle kedvezményekre, így a közétkeztetés bevételei meg sem közelítik annak valóságos költségét. Ez jól megmutatkozott a veszélyhelyzetben, amikor alig igényeltek étkezést: ez az önkormányzati költségvetésben 306 millió forintos megtakarítást eredményezett.
  A kiadásokat gyarapítja a védekezési költsége. Eszközökre és a védekezésben közreműködők bérezésére 23,3 millió forintot kellett fordítani. Az önkormányzat a váratlanul nehéz helyzetbe került lakosok támogatására veszélyhelyzeti támogatást vezetett be, ebből 186 fő kapott, összesen 5,2 millió forint értékben. Krízistámogatásban 41 személy részesült, 1,5 millió forint értékben.
  Ezek voltak azok a tételek, amelyeket közvetlenül fel lehetett eddig mérni. Az igazán nagy veszteség viszont a főváros felől érkező iparűzési adóban várható. A főváros várhatóan csak októberben tudja majd megmondani, hogy milyen elmaradás mutatkozik a cégek által befizetett iparűzési adóban. Igaz, ezt a pénzt még a 2019-es gazdasági adatok alapján kell megfizetni, de ha egy vállalkozás fizetésképtelen, akkor az akkor sem fog fizetni, ha kellene. Az idei elmaradás várható mértéke 10-20 százalék, ez pedig a XVI. kerület gazdálkodásában 600 millió és 1,2 milliárd forint kiesést jelenthet. Ugyancsak visszaesés várható 2021-ben az iparűzési adóban, hiszen azt az idei, bezárásokkal tarkított gazdasági év bevételei alapján kell megfizetni, és ott is várható jelentős visszaesés, amelynek mértéke jelenleg még ismeretlen.
   Az önkormányzat ezért elhalaszt bizonyos beruházásokat, mint például a Móra iskola tervezett felújítása, és egyéb halasztható beruházások, mint például az új gépjárművek beszerzése. Az elhalasztott beruházások, illetve a korábbról megmaradt önkormányzati pénzmaradvány mintegy 1,6 milliárdos mozgásteret biztosít a Kertvárosnak.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez