Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657838
   « Vissza

Középiskolai karanténban született írások

 « Cikkek és hírek 
2020. december 9.
 

Iskola járvány idején

kepfile

  2020. március tizenhatodikától az iskolásokat is érintő rendelet lépett életbe, miszerint a tanítás online, az internet és a digitális eszközök segítségével zajlik majd. A hír, hogy otthon maradunk, futótűzként terjedt a különböző osztályok között, és a diákok nagy része örömhírként fogta fel.
  Megszabadulhattunk attól, hogy órákkal hamarabb keljünk azért, mert a 7:30-as iskolakezdésre be kell érnünk, nem kellett amiatt aggódnunk, hogy elkésünk, csak az okozhatott stresszt, ha a wi-fi kora reggel nem a kellő sebességgel működött. A reggeli hosszas készülődést – felöltözést, reggelizést és lányok esetében egy kis sminkelést - a bundás köntösbe és egy meleg papucsba való bebújás váltotta fel, amelyek remekül funkcionáltak a rövid útra, amit a kávéfőzőig majd vissza a szobába meg kellett tennünk, mielőtt beléptünk a tanórába.
  Fél éves kihagyás után vegyes érzésekkel tértünk vissza az iskolapadba, de azt hiszem, azt mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy a rendszeresség, amit az iskola visszahozott az életünkbe, könnyebbé tette mindennapjainkat. Az elektromos platformokkal az a gond, hogy nem eléggé átláthatók. Ez okozza a félreértések nagy részét is a házi feladatok leadásánál, és sajnos visszaváltottunk az online életforma adta lehetőségekhez, melyeket szerencsére egyre rutinosabban kezelünk. Szabadidőnkben több időt tudunk a családdal tölteni, beszélgetni egymással, kutyát sétáltatni vagy éppen bekuckózni az ágyba és egy régóta a polcon várakozó könyvet elolvasni. Ugyanakkor a fiatalkori pezsgést az életünkben nem tapasztalhatjuk meg, ami elgondolkodtat bennünket azon, hogy mennyire meg kell becsülnünk az emberi kapcsolatokat.

                                                                                                                                                Írta Skolnikovics Natália
                                                                                           a XVI. kerületi Corvin Mátyás Gimnázium tizedikes tanulója.


FOGSÁGBAN A DIÁKOK

   Az idei tanév, de természetesen az iskolán kívüli időszak is roppant rendhagyó módon alakul a világon mindenki számára. Gyorsan meg kellett tanulnunk alkalmazkodni az életünk részeivé váló új tényezőkhöz. Azt leszámítva, hogy már tűkön ülve várjuk a vírushelyzet normalizálódását és végét, diákrészről felfedezhetünk néhány olyan különleges apróságot, melyek rávilágítanak arra, hogy a legnagyobb közhelyek is valódi értelemmel bírnak: „Minden rosszban van valami jó”.

kepfile

   A digitális oktatásnak köszönhetően rengeteg újfajta tapasztalatunk született, amit a vírus nélkül jóllehet, sosem éltünk volna meg. Most már tudjuk, milyen pizsamában ülni és reggelizni egy tanórán, vagy éppen online megírni egy témazárót. Sokkalta könnyebb, az biztos. Emellett az is elkerülhetetlen, hogy a saját szobánkban halljuk a tanáraink és megannyi osztálytársunk hangját. Tavaly ilyenkor, ilyesmire senki sem gondolt volna. Bár őszintén, furcsa is lenne, ha valaki ehhez hasonló dolgokról elmélkedne.
   De nem kell sokkal mélyebbre ásni az újabb szokatlan helyzetekhez, hisz közeleg a karácsony. Milyen is az ünnep osztálykarácsony nélkül? Valószínűleg nem az igazi, ezért az osztályunkkal még az utolsó tanítási napon megejtettük az ominózus „húzást”. Ez a tettünk pedig azonnal egyszerre több problémát is szült. Az első és legfontosabb, hogy milyen módon adjuk át az ajándékokat.
  Természetesen nem kellett órákig tanácskoznunk ahhoz, hogy rájöjjünk, a posta az egyetlen járható út. Ennek a ténye pedig rögtön egy következő nem mindennapi szituációhoz vezet, hisz a mi korosztályunk jelentős százalékának nem tartozik a legtermészetesebb tevékenységei közé a csomagok vagy levelek feladása. Én, személy szerint, ha most nem, akkor valószínűleg soha máskor nem folyamodtam volna ehhez a megoldáshoz. Egyszerűen nem látom a szituációt, amikor szükségem lenne arra, hogy igénybe vegyem a posta ezen fajta szolgáltatásait. Mégis meg kell tennünk, hisz ebben az évben semmi sem igazodik a komfortzónánkhoz.
   A második probléma pedig az, hogy jó esetben mindenki megkapja az ajándékát, de ez messze nem olyan, mint az osztály előtt átadni és átvenni őket. Nincs meg a szokásos hangulat és vidámság. Idén az utolsó, téli szünet előtti őrült napok is elmaradnak. Nagy kár, viszont mindezt most hajnali kelés és iskolába járás nélkül is átélhetjük. Mondjuk nem tudom hogyan. De talán ezek azok az elemek, amelyek elvesztésében semmi pozitívumot nem találni. A közösségromboló erő hatalmas és hatékonyan ellenállni pedig rendkívül nehéz.

                                                                                                      Bagi Dóra, Corvin Mátyás Gimnázium, 10.b osztály

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez