Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663868
   « Vissza

Lakásfelújítás – 3 milliós állami támogatással

 « Cikkek és hírek 
2021. január 20.
 

Nagyszabású felújítási programot hirdetett meg a kormány, részben azért, hogy fellendüljön az építőipar, részben azért, hogy mozgásba lendítse a járványveszély miatt mindentől vonakodókat, valamint azért is, hogy tovább fehérítsék azt a gazdasági szektort. A szabályozás részleteiről Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt kérdeztük

    – Milyen személyi feltételei vannak az állami támogatás elnyerésének?
    – A lakásfelújítás állami támogatásának igénybevételére a családok részéről elég széleskörűen nyílik lehetőség. A jogosultsághoz már egy együttlakó gyermek elegendő, aki még nem töltötte be a 25. évét. Gyodra jogosító (fogyatékos) gyermek esetén pedig nincs életkori határ. Olyan személy is élhet a lehetőséggel, aki egyedül neveli gyermekét.

   – Milyen ingatlanra vonatkozhat (tulajdoni hányadok, mióta kell a tulajdonában lenni a személyében jogosult családnak, és mi van, ha valaki csak 50 százalékos tulajdonos?
    – Támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve a kiskorú gyermek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek. Ha ez a kitétel megvan, akkor már függetlenül a tulajdoni hányad arányára, a teljes támogatást igénybe lehet venni.
    Ha régebbi tulajdonról van szó, akkor az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek. Amennyiben a gyermek egy évnél fia­talabb vagy magzatról van szó, vagy esetleg új lakást érintene a beruházás, akkor természetesen az egyéves bentlakási viszony nem feltétel.
Ha pedig ugyanarra az ingatlanra valaki már igénybevette a lakásfelújítási támogatást, újra megigényelni más által csak akkor lehet, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben elidegenítette.

   – Hogyan értendő az, hogy 6 millióból 3 milliót térit az állam, de annak 50%-ban anyagköltségnek, 50%-ban munkadíjnak kell lennie? Ha pl. valaki kicserélteti az ablakokat, akkor külön kell kérni az ablakról számlát, és külön a beépítésről? A beépítő adhat számlát az ablakról? A szobafestésnél pl. a festőnek a megbízó nevére kell számlát kérni az anyagról?
    – Minden család egyszer élhet a támogatással, a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb három millió forint. A támogatás összege – amit végül elutal a Magyar Államkincstár – valóban fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget. A munkadíjról és az anyagköltségekről külön kell számlával rendelkeznünk. Ha a teljes támogatást igénybe akarjuk venni, akkor ez azt jelenti, hogy a munkadíj és az anyagköltség számlái külön-külön elérjék a minimum 1,5 millió forintot és a munkadíj és az anyagköltség együttes összege érje el a 6 millió forintot. Például, ha van egy 1,5 milliós számlánk munkadíjról és egy 4,5 milliós anyagköltségről, akkor ki tudjuk használni a maximális lehetőséget.
   Az igénylést 2022. december 31-ig be lehet nyújtani. Arra kell csak ügyelni, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés benyújtása között ne teljen el 60 napnál több.

   – Milyen felújítási munkákra lehet igénybe venni?
  – Nagyon széles a tárháza, azoknak a felújítási munkáknak, amelyeket el lehet számolni. Csak néhány példát említve, lehet fűtést korszerűsíteni, nyílászárokat cserélni, tetőt felújítani, belső teret felújítani, klíamaberendezéseket cserélni. De az erről szóló jogszabály tételesen is felsorolja azokat a munkanemeket, amikhez hozzáfoghatunk. (A tételes felsorolást mellékeljük a cikkhez. A szerk.)

kepfile

Hőszigeteléssel megtakarítható a fűtési költség nagy része

    – Hol található meg az eredeti szabályozás (rendelet)?
   – A szabályozás a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról 2020. november 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Elektronikusan is elérhető a magyarkozlony.hu oldalon vagy akár az én honlapomon is megtalálható. (F)

Milyen építési-felújítási munkák támogathatóak

A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető: • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje, • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása, • tető cseréje, felújítása, szigetelése, • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése, • klímaberendezés beépítése, cseréje, • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, • belső tér felújítása, ideértve: – a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását; – a galériaépítést; – a belső lépcső kialakítását és cseréjét; – a szaniterek beépítését vagy cseréjét; – a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét; – a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása, • kerítés építése, • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása, • terasz, loggia, erkély, előtető építése, • térburkolat készítése, cseréje, • télikert kialakítása, • – amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák, • alapozási szerkezet megerősítése, valamint • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez