Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664462
   « Vissza

Nemzeti Összetartozás Napja

 « Cikkek és hírek 
2021. június 9.
 

  A Trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulója alkalmából több jeles eseményre is sor került a Kertvárosban. Június 3-án a Csíkszentmihály téren (ahol a hét vezér szobrai is állnak) Antal Tibor székely fafaragó és vőfély nekilátott egy fél székelykapu felállításának, ami az elszakítottság olyan jelképét hordozza, hogy a kapu másik fele Csíkszentmihályon kerül felállításra és felavatásra.

kepfile

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő beszédet mond a Trianon emlékműnél

  Másnap, a szerződés aláírásának évfordulóján a Budapesti út és József utca találkozásánál található Trianon emlékműnél tarthattunk végre egy amolyan járvány előttit idéző ünnepséget: nem voltak maszkok, és az idővel sem kellett kufárkodni, hogy kicselezzük a terjedni vágyó vírust.
   A Himnusz a Szent Cecília kórus közreműködésével csendült fel, majd Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő mondott nagyívű beszédet az országcsonkító békeszerződésről. Felidézte, hogy vajon százegy évvel ezelőtt hányan gondolták azt, hogy a magyar nemzet hétfelé szakítván megél-e ennyi időt a Kárpát-medencében... Pedig most itt vagyunk, és ott vannak a határon túli honfitársak is. Manapság különös aggodalommal fogadják egyesek, ha azt mondjuk: ez csak azért alakulhatott így, mert ennek a népnek bizonyára küldetése van itt a Kárpát-medencében.
  Újabb kutatások azt is felvetik, hogy a magyarság nem ezer, hanem talán 1400 évvel ezelőtt is itt volt már, és itt tulajdonképpen mindegy, hogy az ősi magyarokra, a szittyákra gondolunk-e, a sztyeppei népek egy csoportja lelt itt hazára, és ez akár megerősítheti a magyarság és a székelység összetartozását, akik Csaba királyfi csodálatos legendájával a szívükben élnek, és ma talán büntetlenül beszélhetnek is erről.
  Különös dolog, hogy határon túli magyarság sorsa milyen furcsa dimenzióba is hozza a jobboldali és a baloldali pártokat, pártszövetségeket. Mert nem lehet elfelejteni azt az uszítást, hazudozást, ami a baloldal irányából jött a gyurcsányi időszakban, amikor a határon túliak állampolgársága volt a szavazás tétje. Nagyon erősen elgondolkodtató, hogy a baloldal jeles képviselői sem akkor, sem most nem tudnak mit kezdeni Trianonnal, a határon túli magyarság ügyével. De a 2005-ös népszavazás alkalmával és most is ugyanaz a baloldal vezére, és egy tisztességes, nemzeti érzésű embernek erősen el kell gondolkodnia azon, szabad-e egy ilyen koalíciót támogatni.
   A Trianoni béke által okozott sebek fájnak, de hinni kell abban, hogy ezek a sebek be fognak gyógyulni, és talán majd a mi gyerekeink, unokáink lesznek majd a jövő térképrajzolói – zárta beszédét a Kertváros országgyűlési képviselője.
  Kovács Péter polgármester a Trianont megtagadó Nem-nem-soha fordulatra építette fel beszédét, amit írásban aligha lehet visszaadni (aki megnézné, megtalálja a Youtube-on a TRIANON MEGEMLÉKEZÉS BP. XVI. 2021.06.04. címre keresve a 20. percnél), majd kiemelte, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja a békeszerződés miatti csüggedést, siránkozást, kesergést a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának ünnepévé változtatta át.
   Ezt követően Erdő Zoltán klarinétművész szólaltatta meg az ősi magyar tárogatót, Lisztes Jenő cimbalomművész kíséretével, majd Szabó Sípos Barnabás színművész szavalta el Wass Albert Üzenet haza című versét. Utána a Liget Táncakadémia vezetői és táncosai következtek, Farkas Fanni és Kiss Balázs koreográfiájára szatmári és kalotaszegi táncokat adtak elő. Végezetül a Szent Cecília kórus küzdött meg a Csík zenekar Hazám-hazám című dalával, majd az esemény résztvevői égő gyertyákat helyeztek el az emlékmű talapzatán.

kepfile

Kalotaszegi táncok a Liget Táncakadémia előadásában

  A székelykapu felavatására június 5-én, vasárnap délelőtt került sor a XVI. kerület erdélyi testvértelepülésének nevét viselő Csíkszentmihály téren. Az avatáson beszédet mondott Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester és Izsák Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere.

kepfile

Az elszakítottságot jelképező fél-székelykapu

   Szót kapott a székelykapu alkotója, Antal Tibor is, aki elmondta, hogy a kapu jelképesen elválasztja a kinti világot a bentitől, itt pedig az elválasztottság jelképét teremti meg az erdélyi székelyek és a magyarok között, s figyelmeztetőleg véste fel rá Wass Albert mondatát: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Ez legyen a jelmondata testvérvárosi kapcsolatunknak.

kepfile

Minden magyar számít – kiállítás a Reformátorok terén

  A székelykapu avatását követően nyílt meg egy impozáns kiállítás a Reformátorok terén, aminek a szervezők a Minden magyar számít elnevezést adták. Harminckét határon túli magyar ember bemutatása történt itt meg, s vélhetőleg az ellen kívántak fellépni, hogy a trianoni határokon kívül rekedt honfitársainkat a köznyelvben ukránnak, románnak, stb. titulálják. A tárlat bemutatja őket, mint határon kívül élő mindennapi magyar embereket. Reméljük, hogy ez is segít véget vetni ennek a bántó figyelmetlenségnek.
                                                                                                                                                                Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez