Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28786183
   « Vissza

Sportszabotázs a kertvárosi olimpikon ellen

 « Cikkek és hírek 
2021. június 9.
 

    Bár több mint a fele hátravan még az évből, nyugodtan kijelenthetjük, a sportélet legfurcsább – legérthetetlenebb és legelszomorítóbb – ügyét a magyar sportlövők szolgáltatták. A március végi indiai világkupaversenyen Péni István, a jelenlegi világranglista vezető magyar sportlövő három számban, légpuska egyéniben, vegyes párosban és az 50 méteres összetett számban is ezüstérmes tudott lenni. Dénes Eszterrel vegyespárosban ráadásul világcsúcsot lőttek.
    A történet itt véget is érhetett volna, de Péni István végül csapattársa, Pekler Zalán kérésére és Sidi Péter hamis ígéretére, az eredeti nevezéstől eltérően mégis elindult a csapatversenyben. A magyar trió döntőbe jutott, ahol Indiával mérkőztek volna meg az aranyéremért, ám néhány perccel a finálé rajtja előtt Péni István és Pekler Zalán visszaléptek a versenytől. Tettük kiváltó oka, hogy Sidi Péter nem tartotta be az ígéretét, miszerint nem rakja fel a szabály szellemének nem megfelelő „bipod” eszközt a fegyverére.

kepfile

A kertvárosi Péni István fegyverével – doppingszert csempésztek a vitaminjába

   A botrány itthon szó szerint „kiverte a biztosítékot”. Senki sem értette, hogy a magyar versenyzők egy rangos külföldi verseny döntőjéből miért állnak ki lőállásból. A dolog ennél azért árnyaltabb, aki a sportlövő berkekben ismerős, az pontosan tudja, a Sidi-Péni ellentét Új-Delhinél jóval régebbi keltezésű. Egy hazai versenyen korábban előfordult már a fent említett bipoddal kapcsolatban hangos szóváltás is, valamint Péni István többször is jelezte a szövetség felé az őt ért zaklatásokat.
   A magyar szövetség – mely maga is elismerte, hibázott abban, hogy csapatvezető nélkül engedte ki Péniéket Indiába –, itthon mindhárom sportolót megrovásban részesítette, és három hónapra megvonta a Gerevich-ösztöndíjukat. Ez a történet már akkor is rossz emlék maradt volna, ha ezzel a versenyafférrel pont került volna a végére, de később kiderült, még a versenyek megkezdése előtt történt más is Indiában.

  Április elején értesültünk róla, hogy az Új-Delhiben szerepelt magyar sportlövők egyikének pozitív lett a doppingtesztje. Nevet nem mondtak, de idő sem maradt kitalálni, mert máris jött következő hír: Péni István és edző édesapja kikérték az indiai szállodájuk biztonsági kameráinak felvételeit, és ezeken jól látszik, hogy március 18-án miután elhagyták a szobájukat, a válogatott melegítőben levő Sidi bement oda, és közel háromnegyed órát bent tartózkodott.
    A sportrajongók csak kapkodták a fejüket: Mi van? Egy magyar sportoló bement egy csapattársa szobájába annak tudta nélkül? Aztán jött a hiányzó láncszem: az Új-Delhiben pozitív doppigmintát szolgáltató sportoló Péni István volt. Addigra azonban a hazai szövetség már felfüggesztette Sidi Péter versenyzői engedélyét, és fegyelmi eljárást is kezdeményeztek a komáromi sportlövővel szemben.
   Az indoklás szerint „bizonyított volt” a szabotázs ténye, azaz, nem Péni doppingolt, hanem valaki doppingszerrel „fertőzte meg” a kertvárosi sportlövő D vitaminjait. A vitaminok a tiltólistán szereplő furoszemidet is tartalmaztak, amely anyagnak semmi keresnivalója nem volt a vitaminkapszulákban, ráadásul ez a vízhajtó teljesítményjavulás helyett inkább szapora szívverést okoz, amely rontja a versenyzők koncentrációját, így a szedése teljesen értelmetlen a sportlövők számára.

   A Nemzetközi Sport­lövő­szövetség (ISSF) orvosi- és antidoppingcsoportja gyorsan és minden részletre kiterjedő vizsgálatot indított, majd felmentette Péni Istvánt a doppingvád alól. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a 24 esztendős kertvárosi sportlövő vétlen volt az ügyben, és vele szemben valóban szabotázs történt.
Az ilyen sportszabotázs meglehetősen ritka eseménynek számít, így a magyar sportlövők indiai kalandja immár a nemzetközi sportélet érdeklődését is felkeltette. Főleg, hogy az ügyben két olimpiai éremre esélyes sportoló volt érintve.

   Pénit tehát felmentették a vádak alól, így ő rajthoz (lőállásba) állhatott az eszéki Európa-bajnokságon, melyre felkészülni – a történések miatt – csak nehéz körülmények között tudott, ám ha már ott volt, akkor légpuskában rögtön aranyérmes lett, és ezzel megvédte Európa-bajnoki címét. A döntőben szétlövésben bizonyult jobbnak izraeli ellenfelénél. A Kertvárosi sportlövő ráadásul egy olimpiai számban diadalmaskodott, amely az ötkarikás rajt közeledtével cseppet sem elhanyagolható tényező.

   – Az ismert körülmények miatt nehéz felkészülésen vagyok túl. Mesébe illő ez a győzelem. Európa-csúcs a döntőben, aranyérem, címvédés. Az utolsó négy lövés előtt egyre jobban megközelítettem izraeli ellenfelemet, és bíztam benne, hogy van esélyem a győzelemre. A végén mindent kiadtam magamból. A szétlövés előtt pedig már éreztem, nem volt kérdés számomra, hogy megnyerem az Eb-t – nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának a kertváros olimpiai reménysége, aki örül, hogy túl van már a botrányon, és innentől kezdve csak az olimpiára koncentrálhat.

    A legismertebb sportszabotázs egy 17 évvel ezelőtti eset volt: 1994. január 6-án az olimpiai bronzérmes amerikai műkorcsolyázó, Nancy Kerrigan a Detroit-i COBO Arénában gyanútlanul készült a két nappal későbbi országos bajnokságra. Ám, közvetlenül az edzése után egy férfi megtámadta őt, és megpróbálta szilánkosra törni a térdét. A nyomozás és a vallomások alapján a gyanú legnagyobb vetélytársára, Tonya Hardingra terelődött. Az ügyben több embert is elítéltek, köztük Harding exférjét is, a sportolónő azonban még jégre léphetett a Lillehammer-i téli olimpián, ahol leszerepelt, majd örökre eltiltották. A botrány miatt soha nem tapasztalt érdeklődés övezte az 1994-es téli olimpiai játékokat.
                                                                                                                                                          Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez