Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659189
   « Vissza

Decsiben mért sikerek

 « Cikkek és hírek 
2021. augusztus 18.
 

kepfile

Az olimpiai magyar kardcsapat. Álló sor balról a második Decsi István, balról az ötödik Decsi András, ülő sor balról a második Decsi Tamás

   Aranyérmes lett a tokiói olimpián Szilágyi Áron kardvívó, akit immár hat éve a kertvárosi Decsi András edz. És harmadik, bronzérmes lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád alkotta magyar kardcsapat is. Az a csapat, melynek szakmai munkáját szintén a kertvárosi Decsi András irányítja, és amelyben Decsi Tamás személyében egy kertvárosi vívó is szerepet kapott, akiknek pedig nem más, mint a Kertvárosi Vívó SE alapítója és vezetőedzője, nem mellesleg a két Decsi-fiú édesapja, Decsi István az edzője. Mi ez, ha nem százszázalékos Decsi-siker. Amely akár lehetett volna két tokiói aranyérem is, de ne legyünk telhetetlenek.

   2009-ben lett hivatalos a kerület új vívóklubja, a Kertvárosi Vívó SE. Az alapításra a Decsi fiúk korábbi iskolájában, a Móra Ferenc Általános Iskola aulájában került sor. Azon az ünnepségen az újonnan alakult egyesület azonnal le is igazolta Decsi Tamást, aki innentől kezdve kertvárosi vívóként érte el fantasztikus eredményeit. Az elmúlt bő tíz esztendőben három világbajnoki ezüst-, négy bronzérmet, illetve egy Európa-bajnoki címet, egy ezüstöt és két bronzot szerzett.

   Időközben a Decsi István alapította és vezetett vívóklub szépen gyarapodott, egyre több iskolában kapott szerepet és lehetőséget, és egyre több tehetséget sikerült kinevelnie. 2015-ben a XVI. kerületi Önkormányzat megépítette a KVSE új vívótermét az Erzsébetligetben. A volt szovjet tisztikaszinóból átalakított létesítmény olyan gyönyörű lett, hogy méltán érdemelte ki a Vívópalota nevet.
  Ebben az új teremben pedig még jobban felpörgött a kertvárosi vívóélet, amely 2015-ben egy újabb decsis lökést kapott. Abban az évben ugyanis tízévnyi távol-keleti edzősködést követően hazatért a nagyobbik Decsi fiú, Andris is, aki nem kisebb feladatra vállalkozott, mint, hogy a Londonban aranyérmes Szilágyi Áron edzéseit átvegye. Sokan féltették ettől a feladattól Andrist, ő azonban nem ijedt meg a kihívástól, és alig egy év múlva Rióban Áront duplázáshoz segítette.

   Az olimpia után érthető módon a Magyar Vívó Szövetség menedzsmentje őt bízta meg a kardszakág vezetésével. És ez bizony nagyon jó döntésnek bizonyult. 2016 óta ugyanis minden világversenyen érmes helyen végzett a magyar kardcsapat. Sajnos, az arany csak egyszer, az újvidéki Európa-bajnokságon jött össze, bár sokak szerint, ha megfelelő zsűri előtt zajlott volna a 2019-es budapesti vívóvébé döntője, akkor azt a finálét is mi nyertük volna. Ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek az eredményekkel és a helyezésekkel, mert ezek azt bizonyították, a Decsi-érában ismét bombaerőssé vált a magyar kardvívás.

  És így jutottunk el az idei tokiói olimpiához. Ahhoz az ötkarikás eseményhez, amely minden bizonnyal kiemelt helyet foglal majd el az olimpiák történetében. Egyrészt, mert egy évvel később volt, mint ahogy lennie kellett volna. Másrészt egy olyan időszak után következett, amikor alig vagy egyáltalán nem voltak versenyek. Harmadrészt pedig a versenyzőknek a szigorú egészségügyi előírások szerint üres lelátók előtt kellett megmérkőzniük, élőben mindössze csak a csapattársaik szurkolhattak nekik.

   Ezek után írjuk le ismét, Decsi András tanítványa, Szilágyi Áron harmadszor is egyéni olimpiai bajnok tudott lenni (ilyen még nem volt a sporttörténelemben), a magyar kardcsapat pedig 25 évvel az atlantai ezüst után ismét érmet tudott nyerni az olimpián. Igaz, az arany most sem jött össze – most is milyen kicsin múlott –, ám a bronzéremnek is nagyon tudunk örülni. Decsi András 2017-ben díszpolgári kitüntetésben részesült. Tegyük hozzá, jogosan. Most kíváncsiak vagyunk, milyen elismerésben részesülnek majd a Decsik – István, András és Tamás, akik hárman két olimpiai éremben is jelentős szerepet vállaltak. Mi mindenesetre gratulálunk nekik! Szép volt, fiúk!
                                                                                                                                                           Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez