Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663764
   « Vissza

Holokauszt emléktábla Kistarcsán

 « Cikkek és hírek 
2021. október 14.
 

kepfile

Az egykori kistarcsai internálótábor megmaradt falán helyeztek el emléktáblát szeptember 30-án. Az eseményről a kibic.hu beszámolóját adjuk közre

  Azriel Dansky 77 évvel ezelőtt, akkor még Dansky Péter néven hét évesen került Losoncról Kistarcsára, ahonnét Auschwitzba deportálták a zsidókat. Úgy menekült meg, hogy valaki a szennyes ruhák közé rejtve kicsempészte a táborból. Szüleit a nácik meggyilkolták.
  Dansky hosszú éveken át tervezte hogy a mártírok tiszteletére emléket állíttat Kistarcsán, most izraeli zászlóval a vállán leplezte le az elkészült emléktáblát. Beszédében kiemelte: az erős, független és demokratikus Izrael állam és a hadserege sohasem fogja hagyni, hogy a zsidókkal még egyszer megtörténhessék a holokauszt rettenete.
  Juhász István, Kistarcsa polgármestere arról beszélt, hogy a város régi tartozását törleszti ennek az emlékhelynek a létrehozásával. A polgármester szerint azért fontos emlékeztetni a múltra, hogy azok a szörnyűségek, amelyek annak idején Kistarcsán megtörténhettek, sem itt, sem Magyarországon, sem másutt a világon többé ne történhessenek meg.
 Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta, a háború előtt ezen a helyen rendőrségi toloncház állt, s többek között politikai foglyok raboskodtak itt, köztük olyan neves személyiségek, mint Rajk László. A háború alatt deportáló tábort alakítottak ki a toloncházból, majd az ötvenes években a rettegett ÁVH vette át itt az uralmat, és többek között rendszerellenes embereket, arisztokratákat kínoztak itt. Annak kapcsán, hogy Kistarcsa nemcsak a zsidók, de más társadalmi csoportok tagjainak is vesztőhelye volt, az elnök emlékeztetett arra: egymás fájdalmának felismerése nem jelenti azok relativizálását.
  A mazsihisz.hu tudósítása szerint az eseményen részt vett Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete, Jean-François Paroz, Svájc budapesti nagykövete és Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke. Köszöntő levelet küldött Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök. Az ünnepségen Radnóti Zoltán főrabbi mondott áldást, közreműködött Dési Tamás kántorjelölt.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez