Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659623
   « Vissza

Baji Balázs visszavonult

 « Cikkek és hírek 
2021. október 14.
 

Szép volt, Balázs!

kepfile

Baji Balázs 2013-ban a Bátony utcai pályán megnyerte az országos bajnokságot

Az olimpia utáni szélcsendet csak a legendák sportpályafutásának bejelentéséről szóló hírek kavarják fel. Cseh László világklasszis úszó, Makra Noémi Világkupagyőztes tornász, Lakatos Zsanett világbajnok kenus, hogy csak néhány nevet említsünk azok közül, akik Tokió után abbahagyták. És végül megtörtént az is, amit már júniusban sejteni lehetett: felhagy sportolói karrierjével Baji Balázs világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes és országos csúcstartó gátfutó is.

   Baji Balázs az a sportoló, aki sosem lakott a XVI. kerületben, sosem volt helyi egyesület sportolója, mégis mindenki kertvárosi atlétaként tekintett rá. A békéscsabai kiválóság ugyanis 13 évvel ezelőtt úgy döntött, az Ikarus BSE szakemberének, ifjabb Tomhauser Istvánnak az irányításával folytatja pályafutását.
  – A 13-ból az első 11 év a legideálisabb edző-tanítvány viszony volt – mondta a kertvárosi szakember. – Minden edző kollégámnak ilyen elkötelezett és alázatos sportolót kívánok, mint amilyennek Balázst megismertem.

  És ez az ideális edző-tanítvány viszony nemcsak jó munkakapcsolatot, hanem kiváló eredményeket is hozott. 2008-ban ifjabb Tomhauser István még főleg Kiss Dániel ikarusos gátfutót edzette. Azt a sportolót, aki első kerületi atlétaként világverseny döntőjébe jutott, aki először állhatott fel egy szabadtéri Európa-bajnokság dobogójára, és aki az Ikarus atlétái közül elsőként jutott ki egy (majd később kettő) olimpiára.
  Az akkor még ereje teljében levő Daninak a fiatal Baji Balázs kiváló edzőpartnernek bizonyult. A trió pedig szépen dolgozott, a Mester irányításával Dani egyre jobb eredményeket ért el, de a fiatal békéscsabai fiú is szépen fejlődött mögötte. Olyannyira, hogy 2012-es olimpiát követően át is vette a stafétabotot, és innentől kezdve ő lett az első számú magyar gátfutó.
 Persze, intő jel lehetett a számára, hogy edzőtársa, riválisa és barátja, Kiss Dani többször volt sérült, és a pályafutását is egy ilyen sérülés miatt kellett idő előtt befejeznie. De akkoriban Balázs még kirobbanó erőben volt, így érthető módon nem foglalkozott a sérülésekkel.

 Ifjabb Tomhauser István békéscsabai tanítványa 2016-2017-ben jutott pályafutása csúcsára, előbb Amszterdamban Eb-második lett, majd jött a londoni világbajnokság, ahol ismét dobogóra állhatott (harmadik lett). Közben Tajpei-ben megnyerte az Universiade-t, és nem mellesleg a hazai Gyulai István Memorialon egy hatalmas 13.15 mp-ces országos csúcsot is futott.
  Tette ezt úgy, hogy közben az ország egyik „legkeményebb” felsőoktatási intézményében, az Állatorvos­-tudo­mányi Egyetemen is helyt kellett állnia. Ezek után nem volt meglepetés a riói kvalifikációja sem. Sokan döntőt, sőt érmet vártak tőle a 2016-os olimpián, ám az elődöntőből nem sikerült tovább jutnia.

 2019-ben súlyosan megsérült, és innentől kezdve már nem tudott visszakapaszkodni arra a szintre, ahova korábban már eljutott. 2020-ban újra kezdte ugyan a versenyzést, amely hullámot hamar megtörte a pandémia. Majd újabb sérülés következett, és bár az olimpiát egy évvel elhalasztották, Balázs már nem tudta kiharcolni az indulás jogát. Pedig a június végi országos bajnokságon idei legjobbját, 13.58 mp-cet futott, ám ez az eredmény a hazai mezőnyben is már „csak” ezüstérmet jelentett (Szűcs Valdó mögött), az olimpiai rangsorban pedig azt, hogy nem lehetett ott a tokiói olimpián.

  Szóval nem is volt akkora meglepetés, hogy Balázs szeptemberben bejelentette, szögre akasztja futócipőjét. A szakembereket talán csak azért érhette meglepetésként a hír, mert ez azt is jelentette, a kiváló sportoló nem lesz majd ott a 2023-as budapesti világbajnokságon sem. Pontosabban ott lesz, de már csak a szervezőbizottság tagjaként.
   – Tiszteletben tartom a döntését – mondta a Mester a bejelentést követően –, nem próbáltam meggyőzni őt. Nem tudjuk, mennyi lett volna még benne, de ismerve a mentalitását, biztos, hogy elégedetlen lett volna azzal az eredménnyel, amire 33 évesen, egy súlyos térdsérülést követően még képes lehetett volna. Sokat beszélgettünk, így megértem a döntését, amely egy folyamat része volt. Engem is megnyugtatott, hogy a sokáig tartó dilemma végén dönteni tudott, és lezárta a pályafutását.

   Baji Balázs mindig is nagy népszerűségnek és köztiszteletnek örvendett a XVI. kerületben. Honvédos sportolóként is sok időt töltött a mátyásföldi atlétikai centrumban, felcímkézett autóját mindig észre lehetett venni a Csömöri úton, és sosem hagyta ki az Ikarus atlétáinak évzáró ünnepségét sem. És bár a sikereinek a jövőben már nem tapsolhatunk, abban csak reménykedni tudunk, hogy ez a kiváló atléta továbbra is példaképe lesz majd a kerületi gyerekeknek.
                                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez