Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662733
   « Vissza

Mi a baj a közétkeztetéssel?

 « Cikkek és hírek 
2021. december 8.
 

Nagytarcsán 12 évvel ezelőtt döntött úgy az akkori képviselő-testület, hogy a közétkeztetést a Prizma Zrt-re bízzák. A cég az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, naponta 50 ezer adag ételt készítenek. A minőség tekintetében sem panaszkodhatnak, mert az ország mintegy 3 ezer konyhája közül jelenleg a 30 legjobb között szerepelnek.

  A nagytarcsai közétkeztetés igénye igen csekély darabszámú, jelenleg 173 óvodás és 270 általános iskolás részére szállítanak, itt a tálalást is saját személyzettel, négy tálalóval oldják meg. A diétás ételekért sem számítanak fel külön díjat, jóllehet más szolgáltatók a normál adag többszörösét kérik ilyesmiért.
  Az ételt a péteri konyhából szállítják Nagytarcsára. Ezen a konyhán napi 3500 adag ételt tudnak előállítani, innen látják el Maglódot és Üllőt, ahol a magas minőségi igények miatt bőséges az alapanyag-norma. Az alacsony darabszám miatt Nagytarcsának nem főznek külön, és ez az oka annak, hogy az ide kerülő ételek a viszonylag alacsony ár ellenére magas minőségűek. Panasz az ételre nincs, és nem is igen lehetne, mivel a Prizma ételeinek értékelése (a Nébih honlapon lévő adatok szerint) az elérhető 20 pontból 19,8 kapott, miközben az átlag konyhák 11-12 pontot kaptak.

  A Prizmának Nagytarcsával egyébként is különlegesen jó kapcsolata van. A cég vezérigazgató-helyettese, Boros Attila 2013-ban került a céghez, és az első partner, akivel felvette a kapcsolatot, Nagytarcsa volt. Rimóczi Sándor polgármesterrel igen baráti viszonyba kerültek, aminek az lett a következménye, hogy a község nehéz helyzetét látva bérleti díjat kezdtek fizetni a tálalókonyháért, amit sehol máshol nem tesznek. Ez a településnek évi 2,5 millió forint bevételt jelent. Ezen túlmenően aktív pénzügyi segítséget nyújtottak az iskolai étkező felújítása során, a munkában térítésmentesen közreműködtek a szakembereik, és a Prizma által nyújtott anyagi támogatást a község kamatmentesen, több év alatt fizette vissza.

   Az árak emelésében is igen visszafogott volt a Prizma Nagytarcsán: 2016-ban 2,4%-ot, utána 2,2%-ot, majd 10%-ot emeltek az ételek árán. 2019-ben nem volt emelés, mint idén sem, a múlt évben emeltek 7%-ot az áron. A 2022-es évre terveztek 10%-os emelést.
A közétkeztetés árának emelése mélyen alatta marad az inflációnak, pedig az csak az egyik mérőszám. Ugyanebben az időszakban a munkabérek több mint száz százalékkal emelkedtek, a nyersanyag pedig 31 százalékkal lett drágább.
  A Covid miatti helyzet mostanában teljesen váratlan dolgokat produkál. Kína felvásárolta a szabad sertéshús-készleteket, így ennek ára 130 százalékkal emelkedik. Az egyéb alapanyagok ára hektikusan változik, míg korábban ők kötöttek féléves szerződéseket a beszállítókkal, most a beszállítók 2 hetes időszakra adnak garantált árakat.
   Az üzemanyag árak 22 százalékkal nőttek, az áram árát 74 százalékkal növelte a szolgáltató, a főzéshez használt gáz ára 305 százalékkal lett magasabb. (A Prizmát, mint nagy céget nem érinti az úgynevezett lakossági rezsicsökkentés...)

  Boros Attila, a Prizma Zrt. vezérigazgató-helyettese mindezeket a november végi testületi ülésen mondta el Nagytarcsán, ahol azért jelent meg, mert különféle pletykákat hallott a faluban arról, hogy az új testület gondolkodik a közétkeztető cég változtatásán, ahogy mondták, így járnak mostanában a kisebbségbe került polgármester „emberei”. Egy ajánlattévőt informálisan már meg is hallgatott az egyik bizottság.

kepfile

Boros Attila, a Prizma Zrt. vezérigazgató-helyettese a november végi testületi ülésen nem értette: ha olcsó az étel, ha nincs rá panasz, ha jó a minőség, akkor mi a probléma a közétkeztetéssel?

   Ő ugyan nem a polgármester embere, bár igen jó kapcsolatban vannak, Nagytarcsa valóban kivételezett helyzetet élvez, mind az árak, mind a minőség tekintetében. Ez a mennyiség, amit ide szállítanak, nagyon csekély, a teljes termelésük 0,24 százaléka, és a tervezett 10 százalékos emelés messze a költségek növekedése alatt marad. A csekély mennyiség és a kialakult viszony miatt ez nagyon kis mértékben befolyásolja a cég eredményességét. Érzelmi okokból is ragaszkodnak itt a régi kapcsolatokhoz.

   Az elhangzottakhoz érdemi hozzászólást Bardócz Gábor képviselő tett. Mint elmondta, nagyon sérelmezi, hogy az esetleges felmondás okaként politikai szempontokat említett a vezérigazgató, mert az új testület elsősorban szakmai szempontok alapján szeretne dönteni. (Szerkesztői megjegyzés: közösségi oldalakon kommentben már viccesen arra kérlelték az ellenzéki képviselőket, nehogy már felbontsák a helyi járatra kötött szerződéseket pusztán csak azért, mert azokat is Rimóczi írta alá...) Eddig úgynevezett indikatív (irányadó) árajánlat bekérésére került sor, hogy be tudják azonosítani a most fizetett összeget. Őt egyébként üzleti szempontból nagyon zavarja, ha olyan beszállítóval kell együttműködnie, akinek ez úgymond nem éri meg – ilyen beszállítóval ő személy szerint nem szeret együtt dolgozni, mert ez rossz közérzetet teremt. Azt sem érti, miért a testületi ülésre jött el, hiszen előbb valamelyik bizottság előtt kellett volna megjelenni, hogy ott el tudjanak beszélgetni mindezekről.

   A vezérigazgató-helyettes befejezésül elmondta, hogy a testületnek természetesen jogában áll pályázatot kiírni, de tudomásul kell venniük annak kockázatát, ha felbontanak egy régi szerződést. Az új szerződésekre már más szabályok vonatkoznak, ami jelentősen drágítja a felhasznált alapanyagokat – burgonyából például csak a drágább hazait használhatják az olcsó lengyel áru helyett.
  Ha új pályázatot írnak ki, számolni kell azzal, hogy a pályázók a mostani, nagyon bizonytalan helyzetben kénytelenek az áraikat meghatározni, és ők is így tesznek majd, ha indulnak a pályázaton. A közétkeztetés olyan műfaj, ahol a minőség igen eltérő lehet, és ezt csak akkor tapasztalják meg, amikor megkötik a szerződést és elkezdődik az étel szállítása. A minőség ugyanis nagyon változó lehet, és sokan igen gyenge szintet céloznak meg, hogy az alacsony árral elsők lehessenek a versenyben.

   A vezérigazgató-helyettes befejezésül azt tanácsolta a testületnek, hogy ha lehet, várjanak a pályázat kiírásával legalább nyárig, mert addigra várhatóan nyugalomba jutnak az árak, és akkor sokkal biztonságosabban lehet lebonyolítani egy pályázatot. Befejezésül pedig megismételte, hogy nem érti, mi a baj. Az általuk szállított étel olcsó, egyáltalán nincs rá panasz, és a minőség pedig a legmagasabb színvonalba tartozik, a független hatóság mérése szerint. A tervezett 10 százalékos áremelés messze elmarad az inflációtól. Akkor mi a probléma?
   De erre a kérdésre nem sikerült választ kapni. (Ferenci)

   Az ülés után két nappal kiderült, hogy a Prizma Zrt. visszalépett az áremeléstől.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez